26/5  2 dage i Formia er blevet til 5, da det bare blæser og blæser. Byen har vi travet rundt og båden er ordnet. Vi har godt nok brugt to dage på et tilstoppet toilet, men det er nu ok, så i dag søndag skal vi på udflugt til Pompeji. Planen med at sejle til Napoli bugten og herfra besøge vulkanbyen er ændret. Vi har delt vagten med at holde udkik på bådene (det er nødvendig pga. blæsten), så Nordstjernen i går var med tog til Pompeji og så er det vores tur i dag.

Og lad det være sagt fra starten, det er bare en fantastisk oplevelse! Tænk sig hvor langt de var fremme med alting, medens vi bare rendte rundt og boede i huler og sloges hele dagen. Pompeji var en meget stor by, 20000 indbyggere, som alle var beskæftiget med håndværk og handel. Her fandtes små vingårde, hvor man kunne nyde vin og mad, små butikker som solgte mad, bagerier, ja alt kunne man få lavet og købe i byen. I byen var der i øvrigt 24 bordeller, alle bemandede med slaver. En bordeltur kostede samme pris som en kop vin.

Pompeji fungerede som en driftig by lige indtil den 24. august år 79 e. Kr., hvor byen blev begravet i en askesky på op til 6 meter, som vulkanen Vesuv udspyede, og som samtidig også ramte nabobyen Herculanum.

Udgravning af byen startede i 1748, og der er gjort fantastiske fund, der er steder hvor man ser nogle af de 2000 mennesker, som døde af gas og aske fra vulkanen

Vensuv har sidst været i udbrud i 1944, her blev byerne Massa og San Sebastiano næsten begravet. Et nyt voldsomt udbrud kan være lige om hjørnet, observatoriet på bjergets sider holder et skarpt øje med vulkanen.

En fantastisk dag, både for børn og voksne.