30/7

 

Basarene var målet for vores udflugt 2. dag i Istanbul, det var også familiens sidste dag på dette sommertogt. Og det blev en spændende dag, hvor alle vores sanser blev stimuleret, et lille strejf af østens mystik ramte os i de smalle gader. Masser af alverdens mennesker, med mange forskellige særpræg, påklædning, nogle letpåklædte, andre ganske tildækkede, og en hel del meget tildækkede. Lydene i gaderne, alle de forskellige sprog, gadesælgernes kappestrid om kundernes opmærksomhed, knallerternes dytten for at komme forbi, og Imamernes kalden til bøn. Det hele blandet med masser af dufte, fra alle de små butikker der sælger mad. For ikke at snakke om alle krydderierne, søde dufte af the, og tørrede frugter, og ind imellem en ram lugt fra byens kloakker. Det var nogenlunde sådan vi oplevede Istanbul og dens 14 millioner store befolkning, spændende.

Misir Carsisi, Den Egyptiske Basar.

Blandt boder med karry, kanel og kardemomme er der friske bunker med te, tørret  frugt og slik til den Tyrkiske søde tand. Sådan har det været siden den Egyptiske Basar blev opført i 1600 tallet.

Basaren fik sit navn, fordi den blev bygget for skatteindtægter fra Cairo. Dengang var formålet at skaffe indtægter til at veligeholde den nærliggende moskè, Yeni Cami

Kapali Carsi, den store Basar.

For de fleste Tyrker er basaren et lokalt indkøbscenter. Her købes der mad, sko, tøj, smykker og briller. Her plager børnene om slik, og de voksne bruger flere penge end planlagt. Varerne ligger frit fremme, så man kan mærke, smage, vælge og vrage. Butiksejerne har masser af tid, og byder gerne på te, mens man handler. Har man pruttet prisen ned, og butiksejeren har sagt ja, er der ingen vej tilbage, så er der handlet.

Flere aktion scener fra Bond-filmen Skyfall fra 2012, er optaget i den store basar.

Vi var tilbage på båden, ved 16 tiden. Her fik Bedstemor overrakt en stok, så hun kunne komme med til familiens afskedsmiddag.

Lørdag morgen rejste skovnisserne hjem til Skive, efter 3 dejlige uger, små 400 sømil, de fleste i dejligt sejlervejr, nogle hårde natsejladser, enkelte lækre natsejladser, delfiner om boven, masser af badning, dykning efter konkylier, en helt igennem dejlig tur, og masser af kvalitetstid til hinanden.

Carla nåede lige at blive bådens redningshelt.  

Alfred faldt fra bolværket, ned mellem bådene og på Bastians råb ” Spring i Carla, efter Alfred ” Uden den mindste tøven sprang Carla i havnen, fik fat i Alfred og hjulpet ham hen til båden, så han kunne komme op. GODT GÅET CARLA.