Vi blev i Lefkas by til onsdag for at få bragt forskellige ting på plads, Lefka by er et godt sted for indkøb til båden, her er mindst 5 udstyrs handlere, så udvalget er stort i byen. Byen har i øvrigt, en hyggekig gågade med mange små restauranter og gode butikker.

Vi stod meget tidligt op onsdag, så vi kunne komme med den første broåbning kl. 7.00. Så vi kunne komme nord over, inden den hårde nordvestlige vind tog fat, hvilket ikke lykkedes os helt. Planen var, at vi skulle ramme Paxos, men vi måtte falde af, og valgte i stedet at anløbe Parga på en hård bidevind. De sidste par timer loggede vi 8 knob, godt nok med en smule støtte fra maskinen. Sikkert i ankerbugten blev vi inviteret  på kaffe og arme riddere hos Ilse og Folke på s/y Jalifour, de var kommet hertil tirsdag.

Torsdag vil vi besøge floden Acheron, eller Styx.

Floden Styx som i følge mytologien er porten til dødsriget, det var her færgemanden Choron fragtede de døde over floden til underverdenen, hvor guden Haders var hersker. Nogle mener, at nutidens flod Acheron er den samme som i mystiske flod Styx. Der er i hvert fald her, at man i dag kan besøge Nekromanteion – stedet, der betragtes som porten til dødsriget.

Prisen for at blive fragtet over floden Styx, af færgemanden Choron var et gul stykke, som jo bekendt bæres af flere som ring i øret.

 

 

Dødsoraklet Nekromanteion eller ruinerne af dødsoraklet ligger på en lille høj nord for floden Acheron. I oldtiden var stedet en lille ø i floden Styx / Acheron også kaldet sukkenes flod. Oraklet fungerede ud fra den formodning om, at de døde sjæle, som havde forladt deres kroppe, kunne hjælpe de levende med at se ind i fremtiden.

Pilgrimme var omtågede af at være holdt isolerede i mørke i dagevis, tvunget til at leve på spartansk diæt. Afkræftede og bange blev de ført ned i den fugtige og mørke krypt. Her fik de fremstammet deres spørgsmål til de døde sjæle – måske fik de også et svar?

Det var imidlertid en farlig affære at nærme sig underverdenen, der skulle erfarne præster til at stå for ceremonierne, og de pilgrimme måtte love ikke at røbe noget om, hvad de har set eller hørt- ellers ville guden Hades, underverdenens hersker, tage en grusom hævn?

 

Vi lejede, sammen Ilse og Folke, en bil for at køre de små 40 km til floden Styx`s udspring i bjergene nordøst for Pagina, en flot tur blev det. Vi vandrede i en meget smuk tur, det sidste stykke op i kløften, hvor kilderne springer med skønt køligt vand. Mod de hvide kalksten virker vandet helt azurblå. Herefter besluttede vi os for at tage imod tilbud om en River Rafting tur, som vi fik nede på parkeringspladsen. Det blev en fantastisk oplevelse, bare at suse ned af floden, med fuld fart og padle som gale, det var sjovt.

Nu gik turen ned langs floden til Nekromanteion, tæt på det flodleje hvor vander rammer middelhavet. Efter nogen besvær fandt vi det endeligt, i dag ligger oraklet ikke på en lille ø, men på toppen af et lille bjerg omgivet af landsbyen Mesopòtamo.

Ruinen var en spændende oplevelse, bygget i en stil som vi ikke har set tidligere, kæmpe stenblokke kilet sammen med en masse skæve vinkler, på en meget interesant og smuk måde. Det er stadig mulig at komme ned i selve krybten, og vi kan sandelig godt forstå at de pilgrimme blev noget bange. Et flot sted med en fantastisk udsigt over det flade landskab.

Tilbage til Parga nød vi et godt måltid inden vi sejlede ud til bådene, Go nat.

 PS. Bugten her i Parga er noget urolig om natten, så rul rul