Split, den sidste af Kroatiens byer under UNESCOs verdensarvslisten, som vi har besøgt.

 

Split er kroatisk anden største by, den ligger midt på dalmatinerkysten. Dalmatin har fået sit navn efter den Illyriske stamme, der af romerne blev kaldt Dalmatae, og som beboede Adriaterhavets østlige kyster i det 1. århundrede. Split er en af de vigtigste kroatiske havnebyer ved Adriaterhavet.

 

Det var med stor spænding at vi, fredag, lørdag og søndag, besøgte byen. Det at bare at slentre rundt i denne spændende by, med alle dens skønne huse, kikke rundt i den del af byen, som er inden for den gamle bymur. Nyde dejlig mad og lifligt vin på en af de mange restauranter, være til globryllup, eller bare sidde lige så stille kikke på alle de forskellige menneskene og indhalere alle duftene fra alle de forskellige køkkener.

 

Så tilbage til båden og fordøje alle indtrykkene, for så dagen efter lige en lille tur mere i byen for lige at få det sidste med,  Jo Split er en dejlig by.

 

I år 295 begyndte den romerske kejser Gaius Valerius Aurelius Diocletianus at bygge et palads på den dalmatinske kyst i landet, hvor han var født. Da han abdicerede i år 305, forlod han Nikomedia og flyttede ind i paladset for at tilbringe sine sidste leveår der.

 

Paladset, Diocletianova Palaca, dækkede et område på 28.900 m². Efter hans død arvede kejserne paladset. Omdannelsen til en by begyndte sidst i det 7. århundrede, da indbyggerne i nabobyen Salone søgte tilflugt her under avarernes angreb.

 

I det 10. og 11. århundrede ejede de kroatiske konger Split. Først i det 12. århundrede blev kroatisk-ungarske konger over de dalmatinske byer, og fra begyndelsen af det 15. århundrede til midten af det 18. århundrede var byen under veneziansk administration.

 

Efter en kort periode med fransk regering i det 18. århundrede kom Split under det østrig-ungarske monarki. Efter 1. verdenskrig voksede byens rolle som kulturelt, administrativt og økonomisk center, og indbyggertallet steg.

 

Under 2. verdenskrig blev byen bombarderet af tyskerne. Efter 2. verdenskrig oplevede byen en dynamisk vækst og blev til et vigtigt turistcenter i Jugoslavien, ligesom den er i dagens Kroatien.